Tameshigiri och grillkväll

30.07.2014 19:57

Mitt i den stekheta sommaren träffades Iaidogänget hemma i Martins parkliknande trädgård för Tameshigiri och grillning. Tameshigiri är att hugga med skarpt svärd på en rullad och blötlagd bambumatta, som monteras stående på en ställning. Nu var det dags att praktisera det vi hade tränat under terminen som gått, d.v.s. att hugga med svärden på riktigt och inte bara i luften. Skulle vinklarna och teknikerna vi tränat fungera i verkligheten? Svärdens otroliga skärpa fick det att kännas som om man högg i smör och mattstumparna flög åt alla håll. Det är en härlig känsla när man lyckas genomföra ett hugg som man har tänkt sig och snittet på de hundratals bambustråna blir som en väl utförd hyvelrakning.

Vi hade rullat och blötlagt mattorna dagen innan för att de skulle få sin rätta konsistens. Mattorna ska trots allt motsvara den gamla tidens huggobjekt, läs om forntida Tameshigiri här.

I filmen (låg kvalitét) till höger kan ni se Stefan utföra några riktigt bra hugg. Vi får räkna första hugget som test:) Längre bak i bild kan vi skymta Peter Höglund

För att vi skulle få känna den riktiga känslan av att vara medeltida krigare ;) fick vi även chansen att provskjuta med Sebbes bågar. Dessa pilbågar (compound- och recurvebågarna) var dock något moderna för att ha passat in under medeltiden. Känslan, att skjuta en pil med sådan kraft att den går rakt igenom en piltavla och en tjock plywoodskiva, är effektfull och medför en stor respekt för detta vapen.

När dessa aktiviteter hade avslutats laddade vi; Peter, Martin med familj, Sebastian, Micke, Stefan, Morgan och Pernilla med familj, för en välsmakande grillning. Stort tack till Martin och Martina för er gästfrihet och fantastiskt goda hembakade Focaccia och specialgjorda Tzatziki m.m! För att se fler bilder från denna dag klicka på bildgalleri iaido. /Pernilla Engdahl