Jujitsu

17.07.2013 15:33

Jujitsu är den kampart som är mest inriktad mot självförsvar. Som jämförelse kan nämnas att exempelvis Karaten mestadels omfattar slag och sparkar, vilket inte alltid är särskilt lämpligt i praktiskt självförsvar, medan Judon är en ren tävlingsform, liknande brottning, vars regler är alltför begränsande för att medge ett effektivt försvarssystem.

Grundfilosofin i Jujitsu är att med teknisk färdighet kompensera eventuell underlägsenhet i fysisk styrka. Detta gör att Jujitsu är lämpligt för såväl unga som gamla, kvinnor som män. Det finns en mängd olika stilar också inom Jujitsun, bara i Sverige kan man utan större problem finna ett tiotal. Skillnaden mellan stilarna kan ofta verka marginell, men är nog så viktig när du väljer vilken stil du skall börja träna.

En del stilar är ganska traditionella och håller hårt på de ursprungliga asiatiska formerna, vilket gör att de ibland är mera stilrena och artistiska än självförsvarsinriktade. Andra stilar är mera tävlingsinriktade, vilket också det kan medföra en del begränsningar i självförsvars- tillämpningar.

Kanske har du lagt märke till att ordet Jujitsu ibland stavas på olika sätt. Detta beror helt enkelt på att termen är japansk, och olika översättare använder olika stavning för att efterlikna det japanska uttalet med hjälp av våra västerländska skrivtecken. Innebörden i begreppet är detsamma oavsett stavningen och idag används variationer i stavningen i viss mån för att skilja på olika stilar.