Riksläger-iaido

17.11.2014 20:55

Den gångna helgen hölls ett riksläger i iaido som troligen var Sveriges första någonsin arrangerat av Kendoförbundet och förhoppningsvis inte det sista. Syftet med detta seminarie var att gå igenom de senast teknikerna och förändringarna som togs upp under EM som hållits några veckor tidigare i Finland. Tanken var även att detta seminarie skulle vända sig till befintliga och blivande domare för att öka kvalitén på den svenska domarkåren. Initiativtagaren till rikslägret var Kendoförbundets artansvarige Peter Höglund som tyvärr inte själv kunde närvara denna dag. Shogun Halmstad stod som värd och inbjudna senseier var Sensei Takao Momiyama, Sensei Matti Pajaujis och Sensei Raili Salminen vilket borgade för en mycket hög kvalitét på seminariet. På plats befann sig även Linköpings Mattias Jansson och Caroline Lindholm samt flera andra deltagare av svenska landslaget.

Sensei Momiyama inledde dagen med att gå igenom alla tolv katorna i zen ken ren och poängterade de olika bedömningspunkterna samt de senaste detaljerna som belystes under de europeiska mästerskapen. För att kunna döma på ett korrekt sätt var det viktigt att vara förtrogen med den så kallade ”gula boken”, vilken egentligen går under namnet - The Regulations of Iaido Shiai and Shinpan. I boken talas det om vilka punkter som är viktigast till exempel ett korrekt hugg och en mental närvaro. I och med att utövaren saknar en verklig motståndare är det mycket viktigt att iaidokan kan övertyga domaren genom en inlevelsefull blick och rörelse.

Ett mycket givande praktiserande genomfördes efter lunch då alla deltagare fick vara med och döma i olika träningsmatcher. Dagen avslutades med gradering vilket innebär att det numera finns ytterligare tre nya dangraderade i iaido. Stort grattis till Shoguns egen Stefan Eliasson, Shobukans Jimmy Petersson och Ola Johansson från Kalmars budoklubb! Besök gärna bildgalleriet för fler bilder. /Engdahl & Engdahl