Jubileumsläger Jujitsu

24.08.2013 20:07

Det är lördagkväll och cirka fyra timmar sedan träningsdelen av Shogun Oskarstöms jubileumsläger avslutades. Ungefär 35 personer, vuxna och barn träffades i Valhallaskolans gymnastiksal i Oskarström klockan 10 i förmiddags. Dagen inleddes med att Renshi Niclas Frisell, som anordnat lägret, presenterade de inbjudna instruktörerna som kom från flera olika klubbar och stilar. Bland andra så var vår egen grundare Shihan Benny Dahlqvist och Gake ryus grundare Shihan Johan Petterson på plats.

I skrivande stund så känner jag mig ganska sliten och mör i kroppen av att ha kastats i golvet flertalet gånger. Det känns som jag rest mig från liggande läge minst 200 gånger idag vilket kräver betydligt mer energi än man kan ana. I alla fall så var detta läger mycket trevligt och framförallt lärorikt, vi tränade försvar från en hel mängd attacker och varje instruktör visade många intressanta grep och fastlåsningar inom just deras jujitsustil. Shihan Johan Pettersson visade hur en Kobutan, en liten stav på sju-åtta centimeter som kan hängas nyckelknippan, kunde användas. Denna lilla stav utnyttjades bland annat till att förstärka smärta när försvar mot ett angrepp utfördes och ont gjorde den lille rackaren också om den användes på rätt sätt. Shihan Benny Dahlqvist körde så klart försvar av Shogunstil och vi tränade flera av våra egna tekniker, så som knivförsvar och annat smått och gott.

Renshi Peter Höglund testade vår förmåga att klara ut en angreppssituation mot flera motståndare som öste attacker över en stackare som stod i mitten. Mycket stressande och lärorikt då man inser hur det kan slarvas med tekniken i en pressad situation. Några riktigt intressanta och rent ut sagt elaka tekniker som jag verkligen gillade fick vi också lära oss av Sensei Gunnar Hoffsten från Jujutsu Kai. Shihan Stig-Lennart Åkesson från Nanbu San Dojo visade en del av sina försvar mot olika typer av angrepp och vi fick oss även en kort lektion i Wing Tsun. Träningen avslutades med avtackning av samordnaren och nya grader tilldelades Renshi Peter och Renshi Niclas vilket var roligt att få se. Ett stort grattis till sjunde dangraden, Peter och Niclas! Kvällen skulle fortsätta med lite festligheter men där kunde tyvärr inte undertecknad medverka så vi får hoppas att festen blir lyckad. Fler bilder från jubileumslägret visas i bildgalleriet. /Morgan Engdahl